ВИСОКИ ЗАПАДНИ РОДОПИ – зелена територия

Привлекателен еко-район за живеене, бизнес и туризъм

image004.jpg

Почистване на водните басейни от замърсявания и отпадъци – „РИБОЛОВ НА ОТПАДЪЦИ“

Събиране на отпадъци , тяхното извозване и депониране

На брега на Северно море в Долна Саксония дребните рибари се обединяват с екологична неправителствена организация, за да събират морски отпадъци и да разгледат начините за изхвърляне и рециклиране на пластмасови компоненти.

На брега на Северно море в Долна Саксония дребните рибари се обединяват с екологична неправителствена организация, за да събират морски отпадъци и да разгледат начините за изхвърляне и рециклиране на пластмасови компоненти.

За първи път германска ФЛАГ подкрепя „Риболов на отпадъци“, съвместна инициатива за риболов и опазване на природата, ръководена от KIMO International за намаляване на морските отпадъци в Северозападна Европа. Преди това не е имало дейности по събиране на морски отпадъци по крайбрежието на Долно Саксонско Северно море.

Местната ФЛАГ, чиято територия обхваща цялото крайбрежие на Долна Саксония, се обедини с NABU - една от най-големите екологични неправителствени организации в Германия, за да отрази действията на съседния регион Шлезвиг-Холщайн. Там вече се изпълнява „Риболов на отпадъци“ и обхваща части от германското крайбрежие на Северно море, както и по-голямата част от крайбрежието на Балтийско море.

Чрез проекта „Риболов на отпадъци“ морските отпадъци, уловени в риболовните мрежи, се събират в големи торби, предоставени от НАБУ на борда на малките фрези. Това включва въжета за колички, разнообразни нетни отпадъци, въжета и други пластмасови отпадъци. Има и възможност да изхвърлите нежелани риболовни уреди. Всички отпадъци се изхвърлят безплатно в контейнери на NABU, които са разположени в осем малки пристанища в района на ФЛАГА.

След това НАБУ извършва интензивно ръчно сортиране на отпадъците, търсейки материал за рециклиране. Във втора стъпка от проекта, която не участва в FLAG, NABU работи с изследователи от Университета за приложни науки в Магдебург-Стендал, за да намери решения за рециклиране на различни пластмасови материали.

Друга част от проекта е повишаване на осведомеността сред заинтересованите страни и широката общественост. NABU провежда два годишни семинара за подобряване на знанията за извличането на пластмаси в океаните, причините, начините за справяне с тях и създаването на устойчив диалог между различни потребителски групи. След това констатациите се представят и обсъждат с цел повишаване на ефективността на риболова за отпадъци.

Риболовът на отпадъци помага да се запази екосистемата непокътната, като се фокусира върху намаляването на въздействието на морските отпадъци. Чрез сортиране и анализ на „рибни“ отпадъци се събират полезни данни, които могат да се използват за разработване на мерки за намаляване на навлизането на отпадъци в Северно море. Рибарите научават повече за различните отпадъчни материали, събрани в мрежите им и стикери върху контейнерите за отпадъци, а информацията наблизо подчертава усилията им за предотвратяване на морски отпадъци и обучение на широката общественост.

Морските отпадъци са проблем в повечето риболовни зони в Европа. МЕРАГИ в северозападна Европа може да сметнат за полезно да насърчат своите публични власти да се присъединят към инициативата „Риболов за отпадъци“.

Този проект е добър пример за това как МИРГ могат да си партнират със съществуваща схема за максимално въздействие. В райони, в които вече не съществуват инициативи, МИРГ могат да бъдат в добра позиция да обединят съответните организации и рибарите за борба с морските отпадъци. Сътрудничеството с други области на ФЛАГ може да спомогне за увеличаване на въздействието на такива проекти. Комуникацията и личният контакт с рибарите могат да имат решаващо значение за успешното събиране на отпадъци, както и постоянен мониторинг на целия процес в дългосрочен план.

dpraktika-4_1.jpg

Източници на информация:

KIMO International

Приложимо ли е това, което прочетохте, за района на Високи Западни Родопи?

Моля, споделете Вашите мнения, оценки и коментари относно практиката „Риболов на отпадъци“.

Представете Вашата позиция в дебата за „Местна зелена сделка“.

Обратна връзка

Ако Вашият коментар не е анонимен, моля, попълнете контактната си информация:

Вашето име като индивидуал или наименование на организация.

Неавлиден електронен адрес!

Invalid Input

Личен адрес или адрес на седалището на организацията.

Анти-спам
Моля, въведете показаните символи!

Моля, въведете показаните символи! Ако не ги разпознавате добре, генерирайте отново!

Local_Green_Deal_banner.jpg