ВИСОКИ ЗАПАДНИ РОДОПИ – зелена територия

Привлекателен еко-район за живеене, бизнес и туризъм

image005.jpg

Мобилно приложение за насърчаване на събирането на отпадъци от туристи и гости на рибарската територия – „СМАРТФОН – СМЕТОСЪБИРАЧ“

Съчетаване на спорта на открито и туризма със събиране на отпадъци

В опит да подпомогне опазването на морето и да се справи с морските отпадъци, рибар и двете му сестри в Каталуния (Испания) разработиха приложение и стартираха кампания за насърчаване на събирането на отпадъци, докато практикуваха групови спортове.

Микел Ферес осъзна, че риболовните му мрежи събират същия вид отпадъци, които той е виждал на плажа предишния ден по време на бягането си. И така той реши да се възползва от бум на приложението, за да популяризира както своята страст (спорт), така и важността да се грижи за работното си място (морето). Той създаде приложението за мобилни телефони Twinapp: платформа за организиране на световни срещи за “забиване на блокове” (“plogging”) - концепция, която съчетава групови спортове със събирането на отпадъци от околната среда.

Разработено през януари 2018 г., приложението е изтеглено повече от 3000 пъти и е достъпно на четири езика (каталонски, испански, английски и френски). Twinapp се използва в Испания и Аржентина. Кампанията за повишаване на осведомеността на проекта включва четири работни семинара, по време на които местните жители и образувания се събират, за да обсъдят потенциални решения.

Във всяка от четирите общини, участвали в семинарите, беше организирано събитие за почистване на плажа, както и екскурзия, организирана от местно училище.

Поради връзката между организаторите на проекта и риболовния сектор, местните риболовни лодки също участваха във всяко събитие за почистване, събирайки отпадъците, намерени при риболов през седмицата преди всяко събитие. Отпадъците, събрани от лодки, бяха добавени към боклука, прибран от участниците в събитията на сушата. На тези събития бяха събрани общо 10 тона отпадъци.

dpraktika-5_1.jpg dpraktika-5_2.jpg

Проектът е успешен пример за това как използването на нови технологии може да се справи с местните предизвикателства. Дейностите “забиване на блокове” (“plogging”) и екоплуване могат да се използват във всички крайбрежни и вътрешни райони като инструмент за повишаване на социалната осведоменост и взаимодействие между местните заинтересовани страни. Разпространението на информация с инструкции за събиране на отпадъци се повишава и чрез листовки, дипляни, плакати и чрез интернет.

Източници на информация:

FARNET: Fisheries Areas Network

Приложимо ли е това, което прочетохте, за района на Високи Западни Родопи?

Моля, споделете Вашите мнения, оценки и коментари относно практиката „Смартфон – сметосъбирач“.

Представете Вашата позиция в дебата за „Местна зелена сделка“.

Обратна връзка

Ако Вашият коментар не е анонимен, моля, попълнете контактната си информация:

Вашето име като индивидуал или наименование на организация.

Неавлиден електронен адрес!

Invalid Input

Личен адрес или адрес на седалището на организацията.

Анти-спам
Моля, въведете показаните символи!

Моля, въведете показаните символи! Ако не ги разпознавате добре, генерирайте отново!

Local_Green_Deal_banner.jpg