ВИСОКИ ЗАПАДНИ РОДОПИ – зелена територия

Привлекателен еко-район за живеене, бизнес и туризъм

image001.jpg

Как да предаваме данни до електронните медии чрез своите смартфони – „МОЯТА НОВИНА“

Тази статия е предназначена за стимулиране членовете на рибарската общност да използват камерите на своите телефони като инструмент за подаване на сигнали за замърсявания, бракониерства и други нарушения и изменения в околната среда.

По-голямата част от електронните медии притежават специално разработени за активни граждани и граждански групи социално-медийни функционалности за подаване на сигнал; за обявяване на проблем, протест, публикация или друго актуално събитие.

Изпращане сигнали на граждани за нарушения чрез текст, снимки и видео

Новините на гражданите стават автоматично част от социално-мрежовия новинарски поток. Някои от тях могат да бъдат достъпни за четене и споделяне с уникален URL.

Алгоритъмът за създаване на публикации, в повечето от електронните медии, е аналогичен.

Чрез бутон "Създай новина" в потребителското меню се отварят няколко стъпки, които са в общи линии универсални за всички видове медийно съдържание. Например :

  • Въведете желания от Вас текст на новината.
  • След като изберете заглавие, категоризирайте текста си. Засега основните раздели ще бъдат Околна среда, Права, Свобода в интернет. Изберете подкатегория/категории от тях. Може да изберете повече от една като задържите бутона Ctrl.
  • За да опишете по-добре текста ви - например с място на случването, с конкретен постоянен участник в тема в развитие, със закон и т.н. може да добавите и свободни тагове. Отделяйте думите със запетаи.
  • Илюстрирайте публикацията си със снимка, видео, лого или друг вид изображение. Чрез полето "Качи файл" изпращате вашите снимки или видео във формати- *.jpg, *.jpeg, *.png, *.gif), видео (*.flv, *.mpg, *.mpeg, *.avi, *.mov, *.mkv, *.mp4, *.3gp, *.asf, *.wmv

Новините и видео-репортажите са журналистически жанр. Необходимо е те да бъдат обективни и удобни за цитиране в интернет. За тази цел може да се използва модела за подготовка на журналистически новини.

Моделът е наречен “обърната пирамида”. Текстовете, писани по този начин, съдържат най-важната информация в началото, във водещия параграф, наречен още “лийд”. Добре е този първи абзац да отговаря на 6 въпроса, описващи дадено събитие: кой, какво, къде, кога, как, защо.

Всеки следващ параграф дообяснява първия. Новините се структурират по-важност, а не по хронология. Този модел е удобен за електронните медии и интернет, защото на който и абзац да спре да чете потребителят, той пак ще е разбрал основният смисъл, най-важното от информацията.

Новинарските текстове разчитат изключително на принципа на обърнатата пирамида, като добавят към нея удобството на линковете, разположени вътре в текста и на допълнителните връзки след края му.

Работещите заглавия са кратки, точни и информативни. Те наподобяват лийда, но съдържат само по-важната част от него. Затова изборът им трябва да се определя според ситуацията и темата, за която пишете. Обикновено е излишно да използвате прилагателни в заглавията. Глаголът в заглавието обаче го динамизира и го прави по-примамливо за читателя.

Дори само едно заглавие към интересното видео, може да стане много важна, интересна, навременна публикация.

2. Източници на информация: БНТ; НОВА; bTV, Blue link и други електронни медии

Приложимо ли е това, което прочетохте, за района на Високи Западни Родопи?

Моля, споделете Вашите мнения, оценки и коментари относно практиката „Моята новина“.

Представете Вашата позиция в дебата за „Местна зелена сделка“.

Обратна връзка

Ако Вашият коментар не е анонимен, моля, попълнете контактната си информация:

Вашето име като индивидуал или наименование на организация.

Неавлиден електронен адрес!

Invalid Input

Личен адрес или адрес на седалището на организацията.

Анти-спам
Моля, въведете показаните символи!

Моля, въведете показаните символи! Ако не ги разпознавате добре, генерирайте отново!

Local_Green_Deal_banner.jpg