ВИСОКИ ЗАПАДНИ РОДОПИ – зелена територия

Привлекателен еко-район за живеене, бизнес и туризъм

image006.jpg

Защита на биоразнообразието и борба с бракониерството – „МОБИЛЕН ОРГАНАЙЗЕР“

Борба с незаконния риболов и по-добър мониторинг на местните рибни запаси

Доброволческа асоциация на професионални и любители на риболова получава подкрепа за борба с незаконния риболов и по-добър мониторинг на местните рибни запаси.

Северно Курземе е важна зона за професионален и развлекателен риболов, но доскоро липсата на мониторингови дейности означаваше, че има малко знания за въздействието на всяка дейност върху местните рибни ресурси. Всъщност, имаше само един инспектор по риболова за цялата област (2 472 кв.км) и само 30 литра гориво на месец! Клубът на риболовците във Вентспилс, доброволческа асоциация, създадена през 2011 г., обединяваща професионални и развлекателни рибари, за да осигури защитата на водното биологично разнообразие, иска да промени тази ситуация.

Първата стъпка към успеха беше да се осигури техническа подкрепа за по-активни набези във вътрешни и крайбрежни води с цел намаляване на незаконните риболовни дейности и опазване на водното биологично разнообразие. Тогава проектът имаше за цел да насърчи по-нататъшното развитие на региона, като същевременно запази уникалната си среда и подобри качеството на живот на местните жители.

С подкрепата на ФЛАГ Северно Курземе и финансиране на Ос 4 на EFF, тази доброволческа асоциация инициира различни дейности, включително мониторинг на развлекателни и търговски риболовни дейности и повторно заселване на непълнолетни в района. Проектът включва и организиране на курсове за обучение на рибари (напр. по екологични въпроси и националното законодателство в областта на рибарството), за да се квалифицират като публични риболовни инспектори.

Освен това ФЛАГ ги съветва относно процедурите за възлагане на обществени поръчки за закупуване на оборудване за наблюдение.

Специално оборудване също беше закупено благодарение финансирането на ФЛАГ:

  • Оборудване за лодка и ремарке за прехвърляне на лодка, за да се осигурят безопасни и ефективни набези по реките, както и по крайбрежните води.
  • Природни камери, поставени на стратегически места, като места за хвърляне на хвърляне на пъстърва в някои реки, за наблюдение на човешките дейности през нощта, особено в райони, където често се случват незаконни риболовни дейности.
  • Устройство за нощно виждане, така че камерата може да се използва в пълен мрак, както и видеозапис при такива условия.

От края на проекта са обучени шестима инспектори по риболова и са извършени 165 инспекционни пътувания. Те са помогнали за премахването на: 119 мрежи за вътрешна вода (на стойност 6 565 метра); 300 метра стари риболовни мрежи при почистване на морето; девет капана за риби; шест незаконни свободно плаващи устройства за риболов; множество боброви язовири по нерестовите потоци.

Асоциацията също се включи в националния процес на изготвяне на политики, подготвя коментари и предлага изменения за насърчаване на по-устойчива политика на риболов.

Организирани са и различни събития, включително:

  • Семинари на тема "Здравеопазване на пъстървови реки" за риболовци, рибари и други местни жители.
  • Лекции в местните училища за местните водни ресурси и справедлива риболовна дейност.
  • Годишно местно състезание по риболов. Броят на участниците се увеличава всяка година.
dpraktika-6_1.jpg dpraktika-6_2.jpg dpraktika-6_3.jpg

Този вид проект може да бъде уместен в други области на МИРГ, където съществува напрежение между професионалните и любителите на риболова и където страдат целевите рибни запаси. Това обаче зависи от реалната готовност за защита на местните ресурси и в този случай разчита на доброволческия труд на местните рибари (професионални и развлекателни).

По този начин се стимулира готовността на местните хора да се включат и да посветят свободното си време на защита на местните ресурси е от основно значение за успеха на проекта.

Източници на информация:

Клуб на риболовците във Вентспилс

Приложимо ли е това, което прочетохте, за района на Високи Западни Родопи?

Моля, споделете Вашите мнения, оценки и коментари относно практиката „МОБИЛЕН ОРГАНАЙЗЕР“.

Представете Вашата позиция в дебата за „Местна зелена сделка“.

Обратна връзка

Ако Вашият коментар не е анонимен, моля, попълнете контактната си информация:

Вашето име като индивидуал или наименование на организация.

Неавлиден електронен адрес!

Invalid Input

Личен адрес или адрес на седалището на организацията.

Анти-спам
Моля, въведете показаните символи!

Моля, въведете показаните символи! Ако не ги разпознавате добре, генерирайте отново!

Local_Green_Deal_banner.jpg