ВИСОКИ ЗАПАДНИ РОДОПИ – зелена територия

Привлекателен еко-район за живеене, бизнес и туризъм

Еко-защита

image004.png

Примери за нерегламентиран (бракониерски) риболов

Нерегламентиран риболов в района на Черно море

Използват се мрежи, дълги колкото разстоянието между Варна и Балчик, или над 40 км, са иззети от бракониери само от началото на годината.

Коронакризата доведе до бум на незаконния улов. Само за шест месеца са извършени близо 3000 проверки, след които са иззети два тона риба, показват разчетите.

Инспекторите на агенцията приоритетно проверяват улова на квотирани видове в Черно море, добива на бяла мида, както и спазването на забраната за улов на калкан във водите на Черно море.

Най-честите нарушения са добив на бяла пясъчна мида със забранени от закона уреди или без разрешително за стопански риболов.

Българското законодателство не забранява улова на бяла пясъчна мида, но е строго забранено тя да се лови с дънни тралове идрагиране.

Уловът на екземпляри с размер под 2 см е строго забранен. Това е размерът, над който мекотелите вече са изпълнили възпроизводителния си цикъл.

До момента във водите на Черно море са върнати от незаконен улов близо 500 кг бяла пясъчна мида и са иззети над 10 бр. забранени дънни тралиращи средства – драги. Извършени са около 60 бр. патрулни плавания в Черно море за осъществяване на ефективен контрол в рибарството. В рамките на осъществения контрол са иззети 161 уреди и средства за непозволен улов.

По-голямата част от незаконната риба е дарена на социални домове, домове за възрастни хора и др., а останалата е върната обратно във водоемите.

Нерегламентиран риболов в язовир Батак

Истински екшън край язовир Батак. Бракониери влачиха с джип държавен инспектор, който се опита да ги залови. Прокуратурата в Пазарджик разследва случая.

„Извършвахме проверка по вода и по суша с още двама колеги. Влязохме със служебната лодка, насочваме се към заливите, виждаме, че има много рибари и колегите ме оставиха да се приближа до тях. Извадих си една въдица и аз, за да ги наблюдавам с какво извършват риболова. Стигнах до хора, които ловяха риба с огромна тройка.

Когато извадиха въдиците, видях, че на четирите въдици има огромни парашути около 2 метра. Това са т.нар. „мрежести уреди”, които са забранени.

Тогава установих, че има нарушение." - разказа нападнатият инспектор Стоян Любомиров.

„Обадих се на колегите. Когато им се представих и те видяха, че към нас идва служебната лодка, те ме нападнаха със стойката за въдиците, която е остра” - допълни Любомиров.

Същият инспектор е нападнат втори път в същия ден, но от други нарушители. Нападателите били засечени да ловят незаконно риба и раци.

И в този случай инспекторът се легитимирал, но бракониерите тръгнали срещу него с джип. Той успял да се хване на една от вратите, но когато видял, че може да попадне под гумите на колата, се пуснал.

От язовира са извадени 102 коша за раци и 150 метра мрежа, пълна с риба. Раците и рибата са върнати във водата.

Бракониер от Ракитово, който е превозвал лодка и два чувала с жива риба, е бил задържан на язовир“ Батак“.

Органите на реда патрулирали в района, когато забелязали на шосето лек автомобил, превозващ лодка, и го спрели за проверка.

В колата бил намерен и електрически двигател за лодка, както и две весла. Оказало се, че задържаният шофьор на возилото - Г.Т. от с. Ракитово, е стар познайник, както на полицията, така и на служителите на ИАРА.

Същият е задържан неколкократно с мрежи с риба, както и лодка с двигател. Мъжът има влезли в сила няколко наказателни постановления за извършване на незаконен улов на риба с мрежи.

Служителите на ИАРА са му съставили нови два акта, рибата е претеглена с електронна везна и количеството от 25кг от видовете костур и червеноперка са върнати обратно в язовира.

Лодката и електрическият двигател, както и акумулатор и две весла, са иззети с констативен протокол.

Часове преди това инспекторите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури намерили в местностите „Бункера“ и “Студенец“ на язовира две мрежи с обща дължина около 250 м и големина на окото 60 мм и 100 мм.

Уловената в тях риба от видовете: шаран – 70 кг., каракуда – 25 кг., костур – 6 кг. и червеноперка – 4 кг, е освободена и върната обратно в язовира.

500 метра бракониерски мрежи и повече от 100 килограма риба от водите на язовир Батак, уловена с тях, бяха заловени инспекторите от ИАРА Пазарджик.

След подаден сигнал за заложени мрежи е последвала незабавна проверка от инспектори на ИАРА-Пазарджик. В местността „Стрелбището“ са открити 4 броя мрежи, вързани една за друга, с обща дължина 500 метра.

Мрежите са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен нарушител.

След подаден сигнал на тел. 112 от любители рибари за нередности на яз. Батак в местността „Дъното“ инспектори на сектор РК Пловдив, съвместно със служители на РПУ град Пещера, се запътват към водоема.M

На място са заловени две лица с фирмен автомобил, които са превозвали голямо количество риболовни мрежи, гумена лодка и две гребла.

Те са направили опит да изхвърлят вещите на брега на язовира и да избягат от отговорност, но инспекторите ги забелязват и в последствие полицейския патрул ги спира.

Вещите от водата и брега са извадени и събрани от служителите на ИАРА. На лицата са съставени АУАН по чл.39а, ал.2 от ЗРА, а намерените мрежите с обща дължина около 1600 м., лодката и греблата са иззети с констативен протокол.M/p>

Акцията завършва с успех.

Двама бракониери, извършващи стопански риболов с мрежи, били заловени на язовир "Батак".

Проверката на инспекторите от отдел "Рибарство и контрол" на ИАРА - Пазарджик и служители от Полицейско управление - Батак е направена след сигнал за бракониерски набези във водоема.

Нарушителите са заловени в местността Скъсания път. Съставени са им актове за нерегламентиран риболов, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. От тях са конфискувани 300 метра мрежи.

Нерегламентиран риболов в язовир „Широка поляна“

След извършена акция по суша ивода на язовир “Широка поляна” на 23 септември т.г., два екипа от инспектори от ИАРА Пловдив, Пазарджик и Смолян са открили общо 400 метра бракониерски мрежи, разположени на две места.

Край царския кантон на яз. “Широка поляна” са открити и иззети 4 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 350 метра, а в другия край на язовира - 1 мрежа с дължина 50 метра. Мрежите са конфискувани и са съставени констативни протоколи срещу неизвестни извършители.

Уловената около 2 кг. риба (пъстърва и шаран) е върната във водите на язовира, съобщават от ИАРА.

Нерегламентиран риболов в язовир „Доспат“

При проверка на язовир "Доспат" в района между махала "Крушата" и вили "Евелин" служители на ИАРА са открили заложени във водата 6 броя хрилни мрежи, всяка от които с дължина от 100 м.

Уловената в тях риба - 22 бр. каракуда и 38 бр. пелед с размери от 1 до 3 кг (повечето женски екземпляри, пълни с хайвер), е освободена от мрежите и върната във водите на язовира.

Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител; иззети са 600 м мрежи и са предприети действия по установяване на нарушителя.

Рибари попаднаха на бракониерска мрежа, във водите на язовир „Доспат“, която била пълна с умряла риба.

Риболовците, които практикували тролинг, попаднали на хрилна мрежа в неделя в района на махала Крушата. Те веднага подали сигнал в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

На място пристигнали доброволен сътрудник на ИАРА, инспектор на Районното полицейско управление в Сърница и служители на отдел „РК-Южна България“-Смолян.

Те извадили довлечената от тролингистите мрежа и установили в нея уловени риби от видовете червеноперка, каракуда и дъгова пъстърва в напреднал стадий на разлагане.

Съставен e констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Нерегламентиран риболов в язовир „Въча“

Инспектори на ИАРА са извършили масирани проверки по реки и водоеми в цялата страна.

Общо са проверени 568 любители риболовци, като са съставени 47 акта. Иззети са 2 750 метра (2,5 км) бракониерски мрежи и са хванати трима бракониери.

Инспектори от ИАРА Смолян са извършили проверка на язовир «Въча». При обхода на водоема с лодка инспекторите са открили и иззели бракониерска мрежа с дължина 70 метра. Уловената в нея около 12 бр. риба (платика) е върната във водата.

Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

След получен сигнал от гражданин за плаваща лодка в язовир „Въча“ в тъмната част на денонощието, е извършена нощна проверка от инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство иаквакултури (ИАРА) – Смолян.

За проверка е спряна лодка с две лица в нея. Нарушителите се откриват в къщата за гости на брега на язовира и въпреки оказаното съдействие от полицията, осуетяват установяването на самоличността.

Бракониерите са известни на ИАРА и ще бъдат призовани по надлежния ред за съставянето на актове за извършените нарушения.

Local_Green_Deal_banner.jpg