ВИСОКИ ЗАПАДНИ РОДОПИ – зелена територия

Привлекателен еко-район за живеене, бизнес и туризъм

Previous Next

Яз. Батак, Западни Родопи, област Пазарджик, община Батак

Язовирът е изграден в красивата местност „Баташко блато“ в Западните Родопи. Носи името на едноименния град, които е разположен на няколко километра в югоизточна посока.

Общата дължина на язовира при пълноводие е около 10 км, а най-широката му и разлята част – достига около 2,8 км. Южната част на водоема е по-равнинна и плитка, а на север (в участъка към язовирната стена) бреговете са по-скосени и дълбочините са значителни.

Язовирът е разположен в Западните Родопи, област Пазарджик, община Батак и отстои на 4 km от Батак, на 7 km от Ракитово и на 19 km от Велинград. Изграден е на река Мътница. Неговата площ е 22 km2, а обемът му е 309 000 000 m3.

ОТВОРИ КАРТАТА

01_batak-gmap.jpg

СТАРТИРАЙ УЕБ КАМЕРИ НА ЖИВО

01_batak-webcap.jpg
01_batak-webcap_2.jpg

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА И ВЯТЪРЕН СЛОЙ В МОМЕНТА – яз. Батак

01_batak-airbg.jpg

Предпочитано място е за почивка на планина, сред спокойствие и уют, с възможност за риболов целогодишно. На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов чарк. Близо до Цигов чарк, в югозападната част на язовира се намира и остров Голака, който е висок 1108 m и с площ около 2,2 - 3,0 ha. А на другия бряг летовище Дъното (община Пещера), което е по-тихо и спокойно от Цигов Чарк и съвсем близо до летовище Св. Константин.

Язовир Батак е част от ВЕЦ каскадата Баташки водносилов път и в него се изливат водите на ВЕЦ Батак, който е основен електроизточник на територията на област Пазарджик. Той е една от първите хидроенергийни каскади в България. Изградени са общо пет големи язовира. Водите, събирани от водосборния район, задвижват три водноелектрически централи - ВЕЦ Батак, ВЕЦ Пещера и ВЕЦ Алеко с обща мощност 226 MW и произвеждат средно годишно по 796 000 000 kWh електрическа енергия. Официалното откриване на цялата система се извършва на 6 септември 1959 г.

Икономическото значение на курорта „Язовир Батак“ се обуславя и от развитието му като туристически център. Курортът се намира на около 8 км от град Батак и на 24 км от Велинград, в местността Цигов чарк, на средна надморска височина от 900-1100 м.

Климатът тyк до 1000 м се характеризира като преходноконтинентален, а в планинския и високопланинския пояс климатът има планински характер. Снегът през зимата се задържа от 2 до 5 месеца.

Hепосредствената близост на курорта до ридовете на връх Голяма Сюткя (2186 м) в Родопите предлага добри възможности и за пешеходни преходи. В язовира се практикуват и водни спортове - разходки с водни колела, лодки, джетове. На територията на община Батак има няколко ловни стопанства, които развиват и ловен туризъм. През зимата кyрорт ,"Язовир Батак" е притегателно място и за любителите на зимни спортове. В курорта е изградена ски писта с дължина 1500 м. В долната си част пистата е полегата и е по- подходяща за начинаещи скиори, оборyдвана е с два въжени ски-влека с ръкоxватки. Горната част на пистата е по-стръмна, там на разположение на скиорите е паничков ски влек. На разположение на туристите е и ски гардероб. На територията на Курорт "Язовир Батак" има множество хотели, вили и къщи за гости. В близост са градовете Батак, Велинград и Пещера, където има много културни и исторически забележителности.

Local_Green_Deal_banner.jpg